Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lufťák

14. 5. 2010

Letošní dlouhou zimu jsem rozhodně nezahálel. Kromě stavby nového stolku do skleníku jsem stavěl i pultový fóliáček určený pro odolnější druhy kaktusů, které potřebují cirkulaci vzduchu a nižší teplotu.

Délka fóliáku je 160 cm, hloubka 100 cm, výška předního čela 30 cm, výška zadního čela 60 cm. Boky jsou až na nízký pás fólie (brání dešti) volné.

Použil jsem roštové dno, jakési žebřiny, které jsem kvůli omezení  chladu od země izoloval karimatkou na cvičení. Zbytek zařízení je postaven z latěk 3x5 cm a potažen obyčejnou PVC fólií, která je uchycena připínáčky.

Víko tvoří dvě samostatně otevíratelná okna potažená toutéž fólií. Úrověň větrání reguluji různě dlouhými laťkami, čímž se snažím docílit ideální teploty a cirkulace vzduchu uvnitř zařízení.

Snad se v něm bude "klukům" líbit. Zatím se aklimatizují a podle vybarvování otrnění a nasazování poupat to vypadá, že jsem s touhle stavbou vedl nešlápl. 

Pro lepší představu připojuji pár obrázků. Kaktusům zdar!!!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Docela slušný komfort

(Mrázek Jaromír, 8. 10. 2010 14:51)

Taky pěstuji léta kaktusy pod širým nebem a bohužel jim neposkytuji takový komfort,ale za te léta co je pěstuji bez jakékoliv ochrany jen na stolech mohu říci,že mám kvalitnější rostliny než ve skleníku bez jakýchkoliv ztrát.
Lobivie,mediolobivie,echinocereusy a podzimní mammilárie,oreocereusy a některá gymnocalycia.
Stejným způsobem vysévám i podzimní mammilárie,
jednoduše vysypu semena do misky a nechám přírodu dělat co umí a mám lepší klíčivost než ve skleníku.Osobně jsem velký příznivec volné kultury a mám u těchto druhů velice dobré výsledky včetně kvetení a perfektního vytrnění rostlin