Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výsevy 2010

16. 2. 2010

  Po loňském velmi úspěšném roce, kdy by mi vzešla snad i krupice a ze špejle vyrostla jitrnice, jsem dlouhé podzimní večery trávil u počítače a vybíral, čím bych mohl svoji skromnou sbírku obohatit.

Když jsem měl vybráno, tak už jsem jen s napětím očekával katalogy semen od svých vyzkoušených zdrojů. Netrvalo dlouho a dočkal jsem se. Objednal jsem celkem asi 450 druhů.

Semínka jsem objednával od pánů Naxery z Plzně, Pavlíčka z Chrudimi, Nováka, Ryšavého, Klubu kaktusářů Dvůr Králové a z Kaktusů Brno. U KK Dvůr Králové jsem se jen modlil, aby semínka nebyla od dodavatele pod číslem 11 a 12, která byla minulý rok úplně mrtvá.

26. listopadu 2009 jsem provedl první setí - semínka od pana Naxery. Následuje souhrn setých rodů. Číslo v závorce uvádí klíčivost v procentech. Myslím, že tohle setí se opravdu povedlo.     

Ancistrocactus (90), Copiapoa (90), Coryphantha (90), Echinocactus (20), Echinomastus (50), Ferocactus (100), Ubelmania (100).

V ten samý den sel i semínka od KK Dvůr Králové. Řekl bych, že jsem měl letos štěstí a semínka byla od jiného dodavatele :-))

Coryphantha (75), Lobivie (70), Mammillarie (40)

Natěšen z prvních úspěchů jsem 15. prosince 2009 sel semínka od pana Pavlíčka. loni klíčila téměř stoprocentně, takže jsem se opět těšil na vysokou klíčivost. Ale člověk míní a příroda mění. Musím říct, že mě klíčivost nemile překvapila. Výše uvedené rody jsem sel i loni a vzcházely na 80 a více procent. Postup stejný, dodavatel taky. Na co tedy ten neúspěch svést?!

Ancistrocactus (20), Ariocarpus (5), Astrophytum (10), Coryphanta (70), Echinocactus (15), Echinomastus (5), Epithelantha (0!!!), Ariocereus jusbertii (0!!!), Ferocactus (80), Thelocactus (70), Turbinicarpus (50)

18. prosince 2009 jsem sel semínka z Kaktusy Brno. Ani tady jsem nebyl s výsledky příliš spokojen.

Astrophytum - Onzuka (60), Acanthocalycium (0!!!), Ancistrocactus (10), Ariocarpus (0!!!), Copiapoa (15), Demnoza (10), Echinocactus (30), Eriosyce (70), Escobaria (50), Gymnocalicium (0!!!)

6. února 2010 jsem semínka od pana Ryšavého . Objednával jsem je 18. prosince 2009. No schválně si zkuste zpočítat, jaká byla dodací lhůta. Protože od tohoto setí uběhla zatím jen krátká doba, můžu jen říct, že sem tam něco leze. Konečné výsledky dodám po doklíčení.

 Ještě stále čekám na semínka od pana Nováka, který byl delší dobu mimo republiku. Snad se už brzo dočkám.

Musím říct, že mě letošní klíčivost nijak nenadchla a dodací lhůty (kdo počítal u pana Ryšavého - 8 týdnů) mě dorazily. Chuť k setí mi vrátil až pan Nechvíl. Ten vyřídil moje objednávky tryskovou rychlostí , většinou během 3 dnů, a semínka klíčí jak o život téměř na sto procent. CHVÁLÍM, CHVÁLÍM, CHVÁLÍM!!! Všem semínka od něj doporučuji.

No a jaké je poučení na závěr? Nakupovat semínka od přímo - dodavatelů, kteří si semínka vypiplají hezky vlatsnoručně a mohou tak zaručit jejich kvalitu, např. pan Nechvíl a Naxera.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

velké firmy

(Pavel, 23. 3. 2012 7:47)

No vidím pane,že o zásilkovém prodeji velkých firem nevíte zhola nic.Možná spravujete auta,ale nemluvte do toho čemu nerozumíte.Právě jmenovaní pánové,jako Naxera,Šibal dodávají právě těmto firmám.A protože je to složitý kolotoč,trvá to tak dlouho...je to na delší vysvětlování.A pan Pokorný?Objednal jsem si u něho rostliny,Po delší době mi napsal že je nemá že mu všechny uhynuly.Takže asi tak.

echinomastus

(katuspavel@seznam.cz, 20. 11. 2011 15:01)

dobry den. začal jsem se zajímat o rod echinomastus .vlastním asi dvanáct rostlin a zajímalo by mě jak je to u těchto kaktusů a tzv.letní a zimní stagnací a samozřejmě kde lze získat další rostliny. diky

Výsevy

(Jaroslav Šimek, 1. 10. 2010 18:20)

Jsem rád, že nejsem se svými nepříliš pozitivními zkušenostmi s touto firmou sám. Již od nich nic neberu, jen ostaní zboží. Objednávám od pana Nechvíla, Naxery a firmy "Kaktusy Josef Pokorný" - velké množství kvalitních semínek za rozumnou cenu. Mají krátké dodací lhůty a semínka klíčí jako o život. Už mám u nich objednávky poslané a některá semínka i doma. Letos také poprvé vyzkouším kvalitu semínek od firmy Steven Brack z USA. Už se na setí moc těším. Přeji hodně úspěchů při setí.

Re: Výsevy

(Jaroslav, 4. 5. 2011 12:30)

Vysévám už poněkolikáté semena od S.B.klíčivost se pohybuje od 0%(M.egregia,tetrancistra,SB 500,P.umadea.až po téměř 100%.U některých druhů,zejména eskobárek je potíž s růstem semenáčků,jako by neměly dostatek vitality pro prvotní růst.Jaroslav

dodací lhůty

(MAREK ORSÁG, 5. 12. 2010 11:14)

..se musím zastat větších firem,mají toho dost aještě semena od fa,Ryšavý-objednávám pořád,tady si na klíčivost nemůžu stěžovat,bylo to pořád v normě

VÝSEVY

(MAREK ORSÁG, 5. 12. 2010 11:07)

..taky jsem objednal od p.Šíbala -sulka-dodací lhůta do tří dnů,porce udáváno 10 semínek-mínˇjak 11 nikde nebylo (10-13).vyklíčilo zatím z každé porce aspoň něco!Co dodat?

VÝSEVY

(MAREK ORSÁG, 5. 12. 2010 11:06)

..taky jsem objednal od p.Šíbala -sulka-dodací lhůta do tří dnů,porce udáváno 10 semínek-mínˇjak 11 nikde nebylo (10-13).vyklíčilo zatím z každé porce aspoň něco!Co dodat?

semena

(Mrázek Jaromír, 8. 10. 2010 15:06)

Pokud by jste měl zájem o kvalitní semena Lobivií a Acanthocalycium doporučuji pana Šíbala z Nasabůrek

výsevy

(Marek Orság, 30. 9. 2010 21:56)

...musím Vám dát za pravdu v tom,že semena od dodavatelů,kteří mají semna svoje zpravidla klíčí o poznání lépe než od různých-jak uvádíte-
podčísly.Někdy mám dojem že
aby prodali co nejvíce tak tam sesypou i mák z
rohlíků...Přece kvúli pár korunám nebude nikdo pátrat po jeho jménu.To s těmi čísly se mi stalo už několikrát a teď,když vím že to není náhoda tak si dám práci a ty dodavatele si zjistím.I když vysévám už přes 15let budu muset některé dodavatele změnit a nebo aspoˇod nich nebrat semena,jen jiný materiál-asi víte o jakou firmu jde(pokud se týká jejich produkce.si nemůžu stěžovat,ale vseznamech to nepoznáte)Jako nového skusím p.Nechvíla a Naxeru,ostatní mám vyzkoušené.Tak hodně štěstí pří výsevech-už se to blíží!
P.S.já vysévám do 4x4(5x5)květ.Chrud.umístěné v polystyrénových krabicíchcca 20x40(chrud.)překrýtých sklem-nemá to chybu,aspoň podle mně-většinou do lignocelu,ale nesmí pozděj vyschnout